De ins & outs van naaipatronen
Voordat u kan beginnen met het echte naaiwerk, moet u een aantal voorbereidingen treffen. Bij die voorbereidingen hoort onder andere ook uw nieuwe huishoudnaaimachine testen. Daarnaast moet u ook uw naaipatronen helemaal voorbereiden. Deze bouwtekeningen (niet voor gebouwen maar voor kledij, kussens of andere producten) helpen u om de juiste vormen uit de stof te knippen. Aangekochte naaipatronen zorgen ervoor dat u snel aan de slag kan met uw project. Zo hoeft u niet meer zelf een patroon uit te tekenen.
Benodigdheden
Benodigdheden om te naaien met naaipatronen:
- Gewichtjes – om de naaipatronen over de stof te spannen
- Schaar of mesje
- Radeerwieltje en carbonpapier – als u de patronen wilt hergebruiken
Als u zelf naaipatronen wilt uittekenen, hebt u nog een aantal bijkomende spullen nodig.
- Patroonpapier met ruitjes – de ruitjes geven een extra houvast bij het tekenen van rechte lijnen en het precies uittekenen van hoeken
- Boogliniaal – met een boogliniaal tekent u perfect glooiende lijnen
- Liniaal met schaalverdeling – met deze liniaal tekent u testpatronen op schaal voordat u het uiteindelijke patroon uittekent.
TIP 1
Gebruik een scherpe schaar om de naaipatronen uit te knippen zodat de randen niet gerafeld zijn. Vermijd ook dat u de schaar voor andere zaken gebruikt. Dit maakt ze namelijk minder scherp, waardoor uw naaipatronen minder accuraat zullen zijn.
TIP 2
U kan de patronen meteen uitknippen uit het papier, maar dan kan u het naaipatroon niet hergebruiken. Er zijn opties waardoor u het patroon wel kan hergebruiken. Een eerste optie is met carbonpapier en een radeerwieltje, een tweede optie is het patroon overtekenen op patroonpapier.
TIP 3
Kiest u ervoor uw naaipatronen te knippen of te snijden? Bij gladde stoffen kan het knippen met een stoffenschaar knap lastig worden. Snijden met een rolmesje is dan een betere oplossing. U hebt dan ook een snijmat nodig. Neem zeker een kijkje in onze webshop voor de nodige onderdelen en accessoires.
Types
Naaipatronen op papier
Het meest traditionele type naaipatroon is het patroon meteen op papier. De grootste merken leveren de patronen soms aan op zijdepapier. Bij kleinere merken worden de merken vooral aangeleverd op zwaarder papier, gelijkaardig aan regulier printerpapier.
Digitale naaipatronen
Meer en meer naaipatronen zijn nu ook beschikbaar in pdf, die u dus meteen online downloadt. Als u een naaipatroon in pdf koopt, kan u het thuis printen op A4-papier of met een speciale printer op A0-papier. Als u de patronen print op A4-papier, zal u de pagina’s nog moeten samenvoegen. Een groot voordeel is dat u binnen de paar uur na het opzoeken van naaipatronen al meteen aan de slag kunt. U kan een pdf-document ook eenvoudigweg opnieuw afdrukken, als u een fout hebt gemaakt.
Let bij het aankopen en uitknippen van naaipatronen goed op of de naadtoeslag is inbegrepen of niet.
De naadtoeslag is een extra rand stof die u bij het knippen van de stof mee uitknipt om bij het afgewerkte product de naad te maken. Ze zijn essentieel bij het naaien van een kledingstuk en zorgen ervoor dat de naad niet openscheurt bij gebruik. Hoeveel centimeter de naadtoeslag precies bedraagt, hangt af van de soort naad. Schouder- en zijnaden zijn vaak 2 tot 2,5 cm, holle en bolle naden ongeveer 1 cm en zoomnaden onderaan een rechte rok tot wel 4 of 5 cm.
Mogelijk nadeel van gekochte naaipatronen
Werken met naaipatronen is dus the way to go om accuraat en efficiënt te naaien. Toch is er ook een belangrijk nadeel aan kant-en-klare naaipatronen. Er wordt namelijk gewerkt met standaardmaten. Dit kan ertoe leiden dat u uw kledingstuk achteraf nog moet aanpassen om het volledig op maat te maken. Een mogelijke oplossing daarvoor is de naaipatronen vooraf helemaal na te meten en aan te passen aan de gewenste maten.
Bent u nog op zoek naar een sterke naaimachine of andere onderdelen?
In de webshop van Confectiemachines Maes vindt u alle benodigdheden!