Overlockmachines – Werk uw naaiwerk professioneel af

Als beginnende naai(st)er volstaat meestal een gewone huishoudnaaimachine. Maar misschien komt u na verloop van tijd wel op het punt waarop de functionaliteiten van uw naaimachine gewoonweg tekortschieten. Bijvoorbeeld om uw naaiwerk nóg kwalitatiever af te werken. Met een overlockmachine (ook lockmachine genoemd) werkt u de naden van uw zelfgemaakte kledingstukken, tassen, kussens en nog veel meer af op een hoogkwalitatieve manier. Ontdek hier de geheimen van de overlockmachine of contacteer ons voor meer informatie.

 • Professionele, duurzame en efficiënte afwerking
 • Fijne afzoming van kwetsbare stoffen zoals zijde of satijn
 • Dé ultieme oplossing voor stretch- en geweven stoffen
 • Differentieel transport zorgt voor vlakke en gelijke zomen en naden (langs de stofrand)
 • Uitzonderlijk rimpel- en plooivermogen dankzij differentieel transport

Overlockmachine vs gewone naaimachine

Waar u met een gewone naaimachine lappen stof an sich aan elkaar naait om zo kledij of andere accessoires te maken, gebruikt u een overlockmachine daarentegen voor een uiterst precieze afwerking. Met een overlockmachine zorgt u er zo voor dat de stof niet rafelt, de randen er professioneel uitzien en legt u makkelijk zomen in. Zie de machine daarom niet als een vervanging van de gewone naaimachine maar als een aanvulling.

Afwerkingsmogelijkheden

Met een overlockmachine beschikt u in één klap over een pak meer afwerkingsmogelijkheden voor uw naaiwerk zoals:

Open naden afwerken om te vermijden dat ze uitrafelen.
Ruches en plooien in bijvoorbeeld een rok maken die ook makkelijk aanpast. Met een overlockmachine gaat dit veel sneller dan met een gewone naaimachine.

Overzicht van het aantal draden

Een gewone naaimachine werkt normaal gezien met 2 draden, namelijk een boven- of onderdraad. Bij een overlockmachine werken 2 tot 5 draden harmonieus samen. Welke afwerkingen mogelijk zijn, is afhankelijk van het aantal draden waarmee de machine werkt.

 

 • 2-draads: Een tweedraadse locksteek is een overlocksteek voor fijne materialen.
 • 3-draads: een driedraadse locksteek voorkomt dat stoffen gaan uitrafelen.
 • 4-draads: een vierdraadse locksteek is een sterke veiligheidsnaad, ideaal voor elastische stoffen. In een handomdraai zet u kledij in elkaar en werkt u de stukken af.
 • 5-draads: de vijfdraadse locksteek voorkomt niet alleen rafels, maar geeft bovendien een extra stiksel. De vijfdraadse locksteek wordt vooral gebruikt voor jeansbroeken.

Wat is dan een coverlockmachine?

De steken die onderaan een t-shirt of bij de hals zitten, zijn coversteken of deksteken. Deze steek is zeer rekbaar en daardoor de beste optie voor elastische stoffen. Voor deze steken heeft u een andere machine, namelijk een coverlockmachine, nodig. Een overlockmachine is daarentegen uitgerust met een mes waardoor u over de randen van het project heen kan naaien. Een coverlockmachine heeft geen mes.

Er bestaan ook combinaties van een lockmachine en een coverlock. Toch raden we aan om te werken met een overlockmachine en een aparte coverlockmachine. Dit is efficiënter en makkelijker in gebruik. Zo hoeft u niet om de haverklap de instellingen aan te passen om de deksteken te maken.

Handige opbouw

 

Inrijgen met kleurencode

Vaak wordt gedacht dat het inrijgen van de draden een ware nachtmerrie is. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van soms wel 5 draden tegelijkertijd. Niets is minder waar. Overlockmachines zijn hier namelijk op voorzien. Een kleurencode toont zeer precies aan hoe en in welke volgorde u de draden moet inrijgen.

Robuuste messen

Het messensysteem is zeer robuust en is tot op de millimeter precies afgesteld. Zo bent u verzekerd van regelmatige zoomranden bij alle soorten stoffen.

Universele lockvoet

Met een universele lockvoet mét bandgeleider naait u zeer eenvoudig een lint, elastiek, band enzovoort.

Differentieel transport

Rekbare stoffen reageren volledig anders dan bijvoorbeeld katoen. Tijdens het naaien op een overlockmachine rekken elastische stoffen vaak zodanig ver uit dat de stof golft. Met behulp van differentieel transport gaat u dit tegen. Op zo een overlockmachine is het transport in twee verdeeld. U laat zo eenvoudig het voorste deel sneller of net langzamer lopen dan het achterste deel. De transportsnelheid wordt dus aangepast aan het type stof.

  De geheimen van lockgaren

  Bij overlockmachines maakt u het best gebruik van gespecialiseerd lockgaren. Dit is garen dat werd ontwikkeld om met een hogere snelheid verwerkt te worden. Lockgaren zit in tegenstelling tot ‘gewoon’ naaigaren gewoonlijk op conische rollen. Het is ook dunner waardoor het minder scheurbestendig is. Dit is geen probleem omdat de verwerkingsmethode de uitrekbaarheid en scheurbestendigheid verhoogt. Er bestaat lockgaren uit katoen, maar ook van polyester en gemengde vezels.

  Helemaal overtuigd van een professionele overlockmachine?

  In de webshop van Confectiemachines Maes vindt u zowel gewone huishoudnaaimachines als overlockmachines. Bestel ze meteen online.