Welke naaimachine koopt u als beginnende naaier?

Welke naaimachine koopt u het beste als u nog maar net de naaiwereld begint te ontdekken? De keuze in huishoudnaaimachines is enorm en er zijn zoveel functies, waarbij de ene al noodzakelijker is dan de andere. Het is geen keuze die u zomaar even tussendoor maakt. Een naaimachine gaat namelijk lang mee en het is niet de bedoeling dat u na een jaar al aan een nieuwe toe bent omdat u merkt dat ze tekortschiet voor uw naaiprojecten. We geven u daarom enkele tips om te beslissen welke naaimachine u het best koopt.

Een mechanische of een elektronische naaimachine

Welke naaimachine koopt u als beginnende naai(st)er? De eerste keuze die u maakt is die tussen een mechanische en een elektronische naaimachine. Een mechanische naaimachine is de meest ‘traditionele’ naaimachine waarbij alle instellingen – zoals steeklengte, steekbreedte enz. – handmatig moeten gebeuren. Een elektronische naaimachine is computergestuurd en deze instellingen worden automatisch geprogrammeerd. Dit betekent echter niet dat de machine alles zelf doet. U kan nog steeds handmatig de instellingen aanpassen, de naaimachine kiest wel zelf de meest courante instellingen voor de steek die u kiest.

Mechanische naaimachine

  • over het algemeen goedkoper
  • meer controle over de machine
  • vaak krachtiger

Elektronische naaimachine

  • groter bedieningsgemak
  • gemakkelijker om een moeilijke steek te maken
  • een geheugen om keuzes op te slaan

Een AC- of DC-motor?

Welke naaimachine u koopt, hangt ook af van de projecten die u van plan bent af te werken. Het benodigde vermogen van de naaimachine-motor wordt daar in sterke mate door beïnvloed. Gaat u gordijnen maken of werken met andere zware stoffen zoals leer of denim? Dan hebt u een naaimachine met een groter vermogen nodig. Voor dunne stoffen zoals katoen volstaat over het algemeen een kleiner vermogen.

Nieuwe machines worden vaak uitgerust met een DC-motor. Een DC-motor met hetzelfde vermogen als een AC-motor is een pak compacter en maakt minder lawaai

Hoeveel en welke steken heb ik nodig?

Opnieuw hangt het qua aantal steken af van uw geplande projecten welke naaimachine u best koopt. Er bestaan namelijk functionele/nuttige steken en sier-/decoratiesteken. De nuttige steken zijn bijvoorbeeld de stiksteek, stretchsteken of de zigzagsteek. Die worden gebruikt om stoffen aan elkaar te naaien en zijn in dat opzicht basissteken. Decoratieve steken zijn bijvoorbeeld bloemensteken, quiltsteken of steken om letters te naaien. Deze steken komen goed van pas als u zelfgemaakte kledij wil versieren.

Een naaimachine met meer steken is niet noodzakelijk een betere. Een groot aantal steken kan ook verwarrend werken en daardoor ten koste gaan van het gebruiksgemak. Weet u niet welke machine u best koopt voor een specifieke toepassing? Vraag dan zeker raad aan onze experts.

Wat zijn onmisbare functies?

Automatische draaddoorhaler

Een automatische draaddoorhaler is erg handig om de draad in het kleine gaatje van de naald van de machine te krijgen. Met deze functie spaart u heel wat tijd en frustraties uit.

Verstelbare persvoetdruk

De persvoetdruk (of naaivoetdruk) is de druk die de naaivoet uitoefent op de stof. Met een regelbare druk kan u de afstand tussen het naaivoetje en het naaioppervlak zelf instellen. Bij stevige stoffen zet u de naaivoet dan hoger. De metalen tandjes hebben op die manier een betere grip op de stof. Bij dunne stoffen kan u de druk verlagen om zo te voorkomen dat de stof uitrekt.

Automatische draadknipper

Met 1 druk op de knop knipt u de boven- of onderdraad af. Zo bespaart u opnieuw zeer veel tijd.

Precisie-instelling

Zorg dat u de naaimachine precies genoeg kunt instellen. Bij vele Juki-naaimachines kunt u de hoogte van de naaivoet tot op 0,1 mm precies afstellen. Deze precisie-instelling stelt u in staat om voor ieder materiaal de juiste hoogte te kiezen.

Grote aanschuif-quilttafel

Als u gaat quilten, dan is een grote aanschuiftafel noodzakelijk. Het grote werkoppervlak biedt meer comfort, een beter overzicht en de vrije arm blijft behouden. Het gewicht van de stof wordt zo ook beter verdeeld.

Spoeldraadteller

De steeklengte en het aantal genaaide steken berekent hoeveel spoeldraad er nog over is. Als er minder dan 20% draad over is op de spoel, krijgt u een waarschuwingssignaal.

Kniehevel

Met behulp van een kniehevel kan de naaivoet gemakkelijk omhoog en omlaag worden gebracht zodat uw handen vrij blijven voor het naaiwerk.

Automatische knoopsgatfunctie

Met de automatische knoopsgatfunctie op uw nieuwe naaimachine naait u heel eenvoudig en automatisch knoopsgaten volgens een vooraf ingestelde grootte.

Naaldstart- en naaldstoppositie

De naaldstartpositie bepaalt – logischerwijze – in welke positie de naald start (links, rechts of in het midden). Met behulp van de naaldstoppositie stelt u in hoe hoog de naald is als u stopt met naaien. Dit maakt het eenvoudiger om van richting te veranderen.

Start-stopfunctie

De start-stopfunctie is heel handig voor beginners omdat u zich zo volledig op het naaien zelf kan concentreren. Als u deze knop indrukt, naait het toestel automatisch aan een vaste snelheid. Het voetpedaal bedienen wordt zo overbodig.

Beginner, gevorderde of professional? Koop uw naaimachines bij Confectiemachines Maes

Weet u al welke naaimachine u koopt? Bestel ze dan meteen in onze webshop of vraag eerst extra informatie.